دستگاه شیردوش سیار گاوی و قطعات آن
شیردوش سیار گاوی یکی از اعضای ثابت گاوداری ها و دامداری های صنعتی، نیمه صنعتی و خانگی است. یکی از مشکلاتی که دامداران با تامین کنندگان قطعات یدکی دستگاه شیردوش دارند، آشنا نبودن با اسامی قطعات یدکی این دستگاه است. در برخی موارد اظهار ناصحیح اسامی قطعات باعث ارسال اشتباه می شود. پس ابتدا بهتر است با این قطعات آشنا شویم تا مشکلی در تامین قطعات شیردوش سیار پیش نیاید. در این بخش شیردوش سیار دو واحد بالن دار ایرانی، برای این هدف تایین شده است.
بیدون یا ظرف شیر
ظرف شیر اصلی ترین قسمتی است که دامداران معمولا از نام مصطلح آن آگاه نیستند. به ظرف شیر دستگاه شیردوش ” بیدون ” گفته می شود. ظرف های تولید شده در ایران بصورت آلومینومی هستند. این ظرف ها عموما در ظرفیت های 35 و 50 لیتری تولید می شوند. بیدون هایی برای حمل شیر نیز تولید میشود که دارای درب کامل بسته شونده هستند تا شیر در حمل و نقل به بیرون نریزد.
موتور دستگاه شیردوش
موتور دستگاه های شیردوش یک موتور تک فاز می باشد. موتور تک فاز وظیفه ی تامین نیرو برای چرخش پمپ خلا ایجاد می کند. معمولا موتورهای استفاده شده ی استاندارد روی دستگاه های شیردوش ایرانی و شیردوش های خارجی 550 وات قدرت دارند. این موتورها معمولا دارای یک کلید یا فیوز جهت روشن و خاموش کردن دستگاه می باشند.
مخزن خلاء شیردوش و کاربرد آن
مخزن خلاء در زیر موتور دستگاه قرار می گیرد. این مخزن برای حفظ میزان خلاء داخل دستگاه نصب می شود. در شیردوش های دو واحدی نصب مخزن خلا باعث می شود تا هنگام دوشیدن واحد اول که می خواهیم واحد دوم را نصب نماییم، واحد در حال دوشش از گاو جدا نشود. در مدل های روغنی این مخزن یک قسمت جداگانه برای روغن و قرار گرفتن روغن استفاده می شود.
خوشه ی دستگاه شیردوش
خوشه ی کامل قسمتی از دستگاه شیردوشی است که به پستان های گاو متصل می شود. خوشه ی دستگاه شیردوشی، عملیات شیردوشی را انجام می دهد و شیر دوشیده شده را به وسیله ی شیلنگ شیر به بیدون انتقال می دهد. به این قطعه علاوه بر شیلنگ شیر، یک شیلنگ دو قلو نیز نصب می شود. شیلنگ دو قلو وظیفه انتقال فشار هوای متغییر ایجاد شده توسط پالسیتور به فضای ما بین شل و لاینر دارد.
اجزای مختلف خوشه ی شیردوش از قطعات دستگاه شیردوش
اجزای مختلف خوشه شیردوش بسیار مهم است، چون بیشترین قطعات مورد نیاز دامداران مربوط به این قسمت دستگاه شیردوش گاو می باشد. در ادامه اجزای مختلف این قسمت، اسم قطعات و وظیفه ی آنها را ارائه می دهیم.
خرچنگی:
خرچنگی شیردوش اصلی ترین قسمت خوشه ی شیردوش می باشد. همه ی قطعات دیگر در خوشه ی شیردوش به خرچنگی متصل می شوند. لاینرها، شیلنگ های هوای متصل شونده به شل ها، شیلنگ شیر از خرچنگی به بیدون و شیلنگ دو قلو متصل به پالسیتور قطعات متصل شونده به خرچنگی ها هستند. روی خرچنگی یک دکمه مانند لاستیکی وجود دارد. این قطعه وظیفه ی قطع و وصل مسیر مکش هوای وارد شونده به خرچنگی و لاینر ها را دارد. در صورت بیرون بودن آن، مسیر هوا قطع و در صورت داخل بودن آن مسیر وصل می شود. علت نام گذاری این قطعه به دلیل شکل آن است. خرچنگی ها در سایز های مختلف و در کیفیت های مختلف تولید می شوند و می شود آن ها را به جای هم استفاده کرد. این قطعه به دلیل جنس شیشه ای ان مصرف زیادی بین قطعات دستگاه شیردوش دارد.
شیلنگ هوا
فشار هوای منتقل شده از پالستور به خرچنگی در زیر خرچنگی متصل می شود. این قسمت دارای دو ورودی و 4 خروجی است. خروجی های این قسمت به شل ها متصل می شوند. این اتصال به وسیله ی شیلنگ های خروجی از خرچنگی انجام می شود.
کاپ یا شِل
کاپ یا شل قسمتی از قطعات دستگاه شیردوش است که لاینر در آن قرار می گیرد. کاپ قسمتی است که هم وظیفه ی نگهداری لاینر را دارد و هم وظیفه ی ایجاد فضایی برای تحت فشار قرار دادن لاینر را به عهده قرار داد. مکانیزم عملکرد در فضای بین لاینر و شل ایجاد می شود. لاینر که داخل شل قرار می گیرد، بین دیواره خارجی لاینر و دیواره داخلی شِل فضایی ایجاد می شود. این فضا با استفاده از فشار هوای منتقل شده با شیلنگ هوا تحت تاثیر قرار می گیرد. با قطع و وصل فشار، لاینر تغییر شکل می دهد، و باعث دوشیده شدن شیر می شود.
لاینر
لاینر یک قطعه ی لاستیکی است که به پستان گاو متصل می شود. این قطعه تحت فشارهای زیادی قرار می گیرد و به لحاظ بهداشتی هر سه ماه باید تعویض شود. لاینر با تغییر شکل خود سبب دوشیده شدن شیر می شود و شیر دوشیده شده را به خرچنگی تحویل می دهد. پس از اینکار شسته می شود تا برای شیردوشی سری بعد آماده شود. لاینر های شیردوش بیشترین مصرف را بین قطعات دستگاه شیردوش دارد.
پالسیتور از قطعات دستگاه شیردوش
پالسیتور همان طور که اسم ان پیداست، وظیفه ی ایجاد پالس را به عهده دارد. این قسمت معمولا بصورت پنوماتیکی کار می کند. یعنی فشار خلاء ایجاد شده باعث حرکت این دستگاه می شود. وظیفه ی این قطعه ی دستگاه شیردوش، قطع و وصل مسیر هوای متصل به لاینر را به عهده دارد. این وسیله با استفاده از یک شیلنگ دو قلو به خرچنگی متصل می شود. داخل دستگاه پالسیتور که به آن پولساتور نیز می گویند، لاستیک های مخصوصی وجود دارند. این لاستیک ها بسیار حساس هستند و در اثر سرما و گرد و خاک دچار خرابی می شوند. پس هنگام کار مواظب باشید تا آب به این قطعه برخورد نکند. پالسیتور های پنوماتیک به دو صورت پالسیتور دو کانال و پالسیتور 4 کانال عرضه می شوند. پالسیتورهای دو کانال به یک خرچنگی و مدل 4 کانال به دو خرچنگی می تواند متصل شود. پالسیتور از مهمترین قطعات دستگاه شیردوش ی می باشد که عملکرد ناصحیح آن تاثیر مستقیم روی کارایی دستگاه دارد.
نمایشگر خلاء
همانطور که در بالا نیز مطرح شد، دستگاه های شیردوشی با استفاده از ایجاد خلاء کار خود را انجام می دهند. اما این خلاء باید تا چه میزان باشد و چگونه باید آن را اندازه گرفت. به این منظور یک درجه ی خلاء روی دستگاه شیردوش نصب می شود. روی این درجه مقدار مشخصی بین 0.4 و 0.5 علامت گذاری شده است. این مقدار همان درجه ی مناسب برای تنظیم دستگاه جهت انجام شیردوشی گاوی است. به این قطعه از قطعات دستگاه شیردوش گیج خلاء نیز می گویند.
شیردوش سیار گاوی دستگاهی است که از آن برای دوشیدن شیر گاو، گوسفند، بز و شتر استفاده می شود. شیردوش های سیار بصورت تک واحد، دو واحدی تولید می شوند و امکان جابه جایی خوبی دارند. این دستگاه ها برای واحد های گاوداری متوسط و کوچک استفاده می شود.
قطعات دستگاه شیردوش را از کجا تهیه کنیم؟
فروشگاه اینترنتی فارم کالا قطعات دستگاه شیردوش را بصورت آنلاین برای کل ایران عرضه می کند. شما می توانید قطعات شیردوش مورد نظرتون رو بصورت آنلاین از فارم کالا سفارش دهید.
دستگاه شیردوش دو واحد بخرم یا تک واحد؟
این موضوع کاملا سلیقه ای است. ولی توصیه ما برای کسانی که زیر 10 راس گاو دارند، دستگاه شیردوش تک واحد است. اگر بیش از 10 راس گاو شیری دارید، بهتر است از مدل دو واحد سیار استفاده بفرمایید.