راهنمای خرید چاله کن موتوری
چاله کن موتوری یکی از ابزارهای کاربردی در باغبانی است. چاله کنها محصولات جدیدی در باغبانی هستند که بسیاری از باغداران با عملکرد آن آشنایی کامل ندارند. این دستگاه از یک موتور قدرتمند دو زمانه، گیربکس افزاینده قدرت و کاهش سرعت و یک مته مارپیچ تشکیل میشود. کاربر با استفاده از قدرت ایجاد شده موتور و گیربکس، میتواند خاک را با مته مارپیچی خود به بیرون انتقال دهد. کاربردهای این دستگاه عموما برای نهال کاری،چالکود پاییزه و زمستانه و فنس کشی هست. در ادامه تلاش میکنیم با معرفی انواع چاله کن موتوری، به تشریح مدلهای مختلف و تفاوتهای عمده آنها بپردازیم، همچنین سئوالات عمده شما را پاسخ میدهیم تا بتوانید با مطالعه راهنمای خرید چاله کن موتوری، قبل از خرید این دستگاه با آنها کاملا آشنا شوید.
انواع موتور چاله کن موتوری
در بررسی موتورهای چاله کن موتوری باید گفت که تقریبا همه موتورها روی این دستگاه دیده شدهاند و شرکتهای مختلفی با اهداف مختلف این موتورها را روی دستگاه چاله کن نصب نمودهاند. پس قبل از خرید چاله کن موتوری حتما موارد زیر را مطالعه کنید تا از لحاظ موتور، انتخاب درستی داشته باشید:
تاثیر موتور در خرید چاله کن موتوری
- موتور ۴ زمانه: ضعیفترین موتوری که روی چاله کن موتوری نصب شدهاست، موتور ۴ زمانه ۳۵ سی سی طرح هوندا است. این موتور با توجه به ۴ زمانه بودنش دود و صدای کمتری ایجاد میکند، ولی از لحاظ قدرت، تقریبا نصف موتورهای دو زمانه رایج چاله کن قدرت دارد. این نوع موتور دیگر روی چاله کنهای موتوری کمتر دیده میشود. دلایل دیگری هم علاوه بر کم بودن قدرت خروجی، برای کنار گذاشتن این موتور وجود داشت. از جمله این دلایل، ضعیف بودن قطعات داخلی موتور در مقابل فشارهایی که در حال چاله کنی به آن وارد میشود هست. دور کم خروجی موتور هم باعث میشد تا چرخش مته آهسته انجام شود.
- موتور ۲ زمانه ۴۳ سی سی: موتور ۲ زمانه انتخاب بهتری نسبت به موتورهای ۴ زمانه برای چاله کن موتوری است. چون هم توان بیشتری تولید میکند و هم میتواند سرعت چرخش بیشتری را ایجاد نماید. موتور ۴۳ سی سی با توان حداکثر خروجی ۲.۴ اسب بخار قدرت بیشتر و عملکرد بهتری نسبت به موتور ۴ زمانه داشت ولی این موتور هم برای باغداران راضی کننده نبود. این موتور هم دیگر روی چاله کنهای موتوری دیده نمیشود و منسوخ شده است.
- موتور ۲ زمانه ۵۲ سی سی: پس از موتور 43cc دو زمانه، تولید کنندگان به فکر استفاده از موتور با ظرفیت سیلندر 52cc افتادن، این نوع موتور عملکرد خیلی بهتری از دو مدل گذشته داشت و توانست عملکرد نسبتا خوبی را به نمایش گذارد. هم از لحاظ قدرت موتور، دور موتور و همچنین توانایی اجزای مختلف موتور در تحمل فشارهای وارده، این موتور بهتر از گزینههای قبلی بود. موتورهای 52cc توانستند رضایت بالایی را از کاربران جلب کند. چاله کن موتوری با موتور 52cc سالها تنها چاله کن موتوری در بازار بود، چون موتور قویتری در بازار نبود.
- موتور ۲ زمانه ۶۳ و ۶۸ سی سی: موتورهای ۶۳ و ۶۸ سی سی جدیدترین نسل از موتور دستگاه چاله کن هستند که با ورود خود توانستند چالهکنهایی که موتور ۵۲ سی سی دارند را از چرخه رقابت خارج کنند. این موتورها در حال حاضر بهترین موتور برای استفاده در روی چاله کن موتوری هست. هنگام خرید چاله کن موتوری دقت کنید که موتور دستگاه کمتر از ۶۳ سی سی نباشد. این موتورها قدرتی بالای ۳ اسب بخار را تامین میکنند.
تفاوت چاله کن 63cc و 68cc چقدره؟
این سئوالی هست که بسیاری از خریداران قبل از خرید دارند. اما بهتر است بدانید در صحبت با شرکتهای چینی که تولید کننده چاله کن موتوری هستند، بسیاری از آنها سیلندر و پیستونی به ظرفیت ۶۸ سی سی را نمیشناسند و استاندارد 63cc را ارائه میکنند. این موضوع در حالت عملی هم وقتی این دو نوع موتور را باز میکنیم خود را نشان میدهد. و تنها راه عملی نشان دادن آن نیز باز کردن و بررسی قطر و اندازه پیستون و سیلندر هست. ما اینکار رو انجام دادیم و نتیجهای که گرفتیم، قطر و اندازه سیلندر هر دو نوع موتور یکی هست و تفاوتی مشاهده نشد. در نتیجه میتونیم نتیجهگیری کنیم که تفاوتی بین موتور ۶۳ و ۶۸ نیست و میتواند فقط یک ترفند تبلیغاتی فروش بیشتر در برخی شرکتها باشد.
آیا چاله کن با موتور ۷۴ سی سی داریم؟
با توجه به آنچه که در بالا گفته شد، حداکثر ظرفیت سیلندر روی چاله کن موتوری با موتور ۲ زمانه 63cc هست و مابقی اعداد فقط ترفند تبلیغاتی برای جذب مخاطب و فروش بیشتر هست.
قویترین موتور چاله کن موتوری
قویترین موتور نصب شده روی چاله کن های موتوری، موتور شفت عمودی Vertical Shaft چهار زمانه با قدرت ۷ اسب خار هست. این نوع چاله کن البته دیگر به ایران وارد نمیشود چون قیمتش چند برابر مدلهای معمولیست و کاربردهاش خاصه. روی این چاله کن متههایی با طول بیشتر نیز میتوان نصب کرد. به دلیل سنگینی و قدرت بالای این چاله کن بصورت دو کاربره باید استفاده شود. در بعضی موارد این نوع چاله کن را به شاسی مجهز میکنند تا امکان کار بصورت یک نفره را داشته باشد. این چاله کن امکان نصب متههایی با قطر ۴۰ و ۵۰ سانتیمتر را دارد. در پایین میتوانید تصویری از این نوع چاله کنها را مشاهده کنید.
انواع شاسی چاله کن موتوری
شاسی دستگاه چاله کن یکی دیگر از قسمتهایی است که هنگام خرید چاله کن موتوری باید به آن توجه نمایید. اما قبل از اینکه انواع شاسی را خدمتتون توضیح بدیم، اجازه بدید در مورد اهمیت شاسی در دستگاه چاله کن موتوری بحث کنیم. شاسی قسمتی هست که نیروی موتور را به کاربر وارد میکند. کاربر به وسیله شاسی دستگاه را کنترل میکند و آن را در موقعیت مورد نظر نگه میدارد. هنگامی که کاربر به دستگاه گاز میدهد و مته شروع به کار میکند، موتور نیرو را به مته وارد میکند و مته نیرو را به زمین و خاک منتقل میکند. اما باید توجه داشت که این کاربر هست که باید این نیرو را تحمل کند و دستگاه را ثابت نگه دارد. کل این نیرو توسط شاسی دستگاه تحمل میشود. هر چقدر شاسی دستگاه چاله کن مقاومتر، سبکتر باشد و طوری طراحی شود که فشار و نیروی وارده به کاربر را کاهش دهد، گزینه بهتری خواهد بود.
انواع شاسی دستگاه چاله کن را میتوان به چند مدل تقسیم کرد که به شکل شاسی و کاربرانی که از آن استفاده میکنند بستگی دارد.
شاسی چاله کن موتوری تک نفره
این نوع شاسی که عمومیترین نوع شاسی روی دستگاه چاله کن میباشد، به شکلی طراحی شده که بصورت یک نفره از آن استفاده شود. شاسی چاله کن موتوری تک نفره دارای یک دسته در سمت راست و یک دسته در سمت چپ هست که معمولا دسته سمت راستی به دسته گاز مجهز میشود.
- مزیت استفاده از چاله کن موتوری با شاسی تک نفره: استفاده حداقلی از نیروی انسانی که فقط با به کارگیری یک نفر میتوان از آن استفاده کرد و حداقل هزینه. وزن سبکی دارند و حمل آنها راحتتر هست. حجم کمی را در مقایسه با دیگر مدلها اشغال میکنند. از لحاظ قیمتی با توجه به استفاده کمتر از آهن، قیمت مناسبتری دارند.
- معایب استفاده از چاله کن موتوری با شاسی تک نفره: فشار زیاد دستگاه به کاربر مخصوصا وقتی در زمینهای سفت یا دارای سنگ استفاده میشه. توان زیاد مورد نیاز هنگام بیرون کشیدن مته از چاله کنده شده. امکان آسیبدیدگی زیادتر به کاربر با توجه به تکانههای ناگهانی دستگاه.
در ویدیو زیر میتوانید نمونه ای از دستگاه چاله کن با شاسی تک نفره را که از سردشت آذربایجان غربی برای فارم کالا ارسال شده است را مشاهده بفرمایید.
شاسی چاله کن موتوری تک نفره با امکان استفاده دو کاربره
این نوع شاسی توانسته توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کند و به نوعی محبوبیت بالایی را داشته باشد. علت این محبوبیت هم مزیتهای این نوع شاسی چاله کن موتوری هست.
- مزیت استفاده از چاله کن بنزینی تک نفره با امکان استفاده دو کاربره: این نوع شاسی توانسته بیشتر معایب شاسی تک نفره را بر طرف کند. وزن کمی دارد، حجم کمی دارد، حمل راحت و قیمت مناسب، در صورت لزوم امکان استفاده راحت تک نفره و دو نفره.
- معایب استفاده از چاله کن بنزینی تک نفره با امکان استفاده دو کاربره: این نوع شاسی چاله کن بنزینی فقط دارای معایب جزئی هست. از جمله نداشتن روکش لاستیکی در قسمت دستهها، دسته گاز کوچک و آسیب پذیر و عرض کم دستهها برای استفاده در حالت دو نفره.
شاسی چاله کن بنزینی دو نفره
چاله کنهایی که بصورت دو نفره عرضه میشوند، با توجه به طراحی و محل قرارگیری دستهها و دسته گاز، امکان استفاده تک نفره را ندارند و باید بصورت دو نفره استفاده شوند. این نوع شاسی هر چند هزینههای استفاده از دستگاه را با توجه به یک کاربر بیشتر، افزایش میدهد، اما فشار وارده با کاربران را بطور قابل توجهی کاهش میدهد و باعث میشود تا دیرتر خسته شوند. همچنین آسیبهای ناشی از کار با چاله کن را به حداقل میرساند. این نوع شاسی در طرحهای مختلفی عرضه میشود و این بستگی به شرکت تولید کننده و وارد کننده دارد.
- مزیتهای استفاده از چاله کن بنزینی با شاسی دو نفره: کاهش فشار به کاربر، کاهش آسیبهای ناشی از دستگاه. افزایش کنترل روی دستگاه و خستگی کمتر
- معایب استفاده از دستگاه چاله کن بنزینی با شاسی دو نفره: وزن زیاد، نیاز به دو نفر و افزایش هزینه، اشغال فضای بیشتر در حمل و نقل
در ویدیو زیر که توسط فارم کالا تهیه شدهاست، میتوانید عملکرد یک نمونه از عملکرد چاله کن دو نفره رو مشاهده کنید:
شاسی چاله کن بنزینی فرغونی
این نوع شاسی از جدیدترین انواع شاسی هست که وارد بازار شده. در چاله کنهای فرغونی سعی شده کار با یک کاربر انجام شود و فشارهای وارده به آن به حداقل برسد. این نوع شاسی در دو نوع یک تیکه و دو تیکه به بازار عرضه شده که نوع دو تیکه آن مزیتهای بیشتری دارد. این نوع شاسی شبیه فرغون ساخته شده و توانسته از ۳ جهت کار را راحتتر کند. مزایای خرید چاله کن فرغونی بصورت زیر هست:
مزایای چاله کن بنزینی فرغونی
- حمل و نقل راحتتر در زمین: اولین نکته این هست که چاله کن فرغونی دارای یک چرخ در قسمت جلو هست که به راحتی میتوان دستگاه را در باغ حمل کرد. در این حالت بیشتر وزن به چرخ منتقل میشود. این چرخ تو پُر هست و امکان پنچری ندارد.
- کاهش فشار به کاربر در هنگام در آوردن مته از خاک: این شاسی مانند اهرم عمل میکند و نیروی لازم برای بیرون کشیدن مته از داخل چاله را به طور چشم گیری کاهش میدهد.
- کاهش فشار در هنگام کارکردن مته: با توجه به طول بالای دستههای این نوع چاله کن که از محل بسته شدن چاله کن به شاسی تا دستهها را شامل میشود، اهرمی به جهت کاهش فشار به کاربر ایجاد میشود تا نیروی منتقل شده به کاربر کمتر باشد.
معایب چاله کن فرغونی
- بزرگ بودن شاسی: این مشکل مخصوصا در مدلهایی که بصورت تاشو نیستند بیشتر خود را نشان میدهد. این نوع شاسی حدود ۱.۵ متر طول دارد که داخل خودروهای شخصی سواری قابل حمل نیست و حتما نیاز به وانت دارد. اما مدلهایی که شاسی فرغونی دارند میتوانند با سواری نیز حمل شوند ولی در هر حال فضای بیشتری از مدلهای معمولی اشغال خواهد کرد. پس هنگام خرید چاله کن موتوری فرغونی به فکر حمل آن نیز باشید.
- عدم امکان استفاده در برخی شرایط: چاله کن فرغونی در زمینهای مسطح عملکرد بسیار خوبی را نشان میدهد ولی در زمینهایی که شیب بالایی دارد، حمل آن دچار مشکل میشود. برای مناطقی که شیب تندی دارند استفاده از چاله کن معمولی تک نفره یا دو نفره بهتر هست.
در ویدیو زیر نمونهای از چاله کن فرغونی را میتوانید مشاهده نمایید که توسط فارم کالا تهیه شدهاست.
گیربکس چاله کن بنزینی
دستگاه چاله کن موتوری برای اینکه سرعت چرخش مته را کم کند و همزمان قدرت آن را افزایش دهد از گیربکس استفاده میکنند. معمولا این گیربکس سرعت را تا ۳۵ برابر کاهش میدهد. چاله کنهای بنزینی به طور کلی دارای دو مدل گیربکس بودند. گیربکس خشک و گیربکس روغنی.
- گیربکس روغنی: این نوع گیربکس برای روان کاری دندهها در داخل خود، از روغن استفاده میکرد. با توجه به مشکلاتی که این مدل گیربکس داشت، از جمله نشت روغن، از تولید حذف شده و دیگر در بازار نیست.
- گیربکس خشک: این نوع گیربکس برای روان کاری از گیریس استفاده میکند. این گیربکس مشکلات کمتری نسبت به مدل روغنی داشته و تقریبا همه گیربکسهای بازار در حال حاضر از همچین گیربکسی استفاده میکنند.
تفاوت گیربکسها از لحاظ شکل
گیربکس خشک نصب شده روی دستگاه چاله کن موتوری از لحاظ محل نصب روی شاسی و محل نصب روی موتور با هم تفاوت دارند. اما کار و ساختار داخلی آنها برابر است.
مته دستگاه چاله کن موتوری
یکی دیگر از نکاتی مهم در خرید چاله کن موتور که در قیمت آن تاثیر دارد، تعداد مته و نوع مته آنهاست. چاله کن موتوری میتواند ۳ سایز مته را پوشش دهد. مته با قطرهای ۱۰، ۲۰ و ۳۰ سانتیمتر که سایزهای اصلی و عمومی مته هستند را میتوان روی چاله کنهایی با موتور ۶۳ و ۶۸ سی سی نصب کرد. برای چاله کنهایی که موتور ضعیفتر دارند، توصیه میشود نهایتا از مته قطر ۲۰ استفاده شود. متههایی با قطر ۱۵ و ۲۵ سانتیمتر هم به عنوان متههایی با سایز فرعی در بازار هستند. طول همه متههای استاندارد بازار ۸۰ سانتیمتر هست.
مته حرفه ای یا دوبل چاله کن موتوری
متههای دوبل با هدف تخلیه راحت چاله و همچنین افزایش سرعت چاله کنی ساخته شدهاند. این متهها دارای یک مارپیچ اضافه هستند. این مارپیچ هم سرعت تخلیه چاله را زیاد میکند که باعث کاهش فشار هنگام تخلیه مته میشه و هم با دو عدد تیغه بافت خاک را برش میزند. متههای حرفهای با توجه به وزن زیادتر آنها، قیمت بالاتر دارند.
کاربردهای انواع مته چاله کن موتوری
- مته قطر ۱۰: معمولا برای عملیات فنس کشی یا ستون گذاری استفاده میشود.
- مته قطر ۱۵: میتوان از این نوع مته برای چالکود و فنس کشی استفاده میشود.
- مته قطر ۲۰: کاربرد اصلی برای چالکود هست ولی میتوان با چند بار مته زنی در زمینهای سفت برای کاشت نهال هم استفاده کرد.
- مته قطر ۳۰: کاربرد اصلی این مته برای نهال کاری هست و در صورتی که شرایط کاری اجازه دهد میتوان برای چالکود هم از آن استفاده کرد.